lördag 15 maj 2010

Betala skatt för gåvor?

Jag har nyss kollat igenom alla avsnitten av Bella & Tyra Show och jag måste säga att jag faktiskt tycker att det är ett riktigt bra program. Innan hade jag inte ens hört talas om Tyra, men hon är ju så himla cool. Jag har också börjat gilla BlondinBella väldigt mycket. Jag tycker att båda två gör ett otroligt bra jobb.

Men det jag ville skriva om nu var ett av inslagen de hade med i showen. Bella (Isabella Löwengrip) träffade en person på Skatteverket och ställde en massa frågor om när man behöver betala skatt för saker som man får gratis av olika företag. Det har ju stått en del om det här i media nu på senaste tiden och jag tycker att Skatteverket har så otroligt löjliga regler och anledningar till att man ska betala skatt för gåvor.

En av frågorna som Bella ställde var varför ska man betala skatt för gåvor som man får av företag som man inte ens har bett om? Då svarade hon på Skatteverket något i stil med att de på Skatteverket inte ser det som en gåva eftersom företagets förhoppning är att man ska skriva om produkten i bloggen. Men då är min åsikt: Ja det är deras förhoppning, men om bloggaren i fråga inte har lovat att skriva om produkten utan bara får hem den och att företaget hoppas på att man ska skriva om det så är det väl visst en gåva?

Sen sa hon på Skatteverket att om man får mycket av någonting som t.ex om man får så mycket schampo att man inte behöver köpa eget schampo så är det en utgift man slipper som andra människor har. Då tycker jag bara att det låter som att Skatteverket är avundsjuka för att de inte får en massa gratissaker.

Sen sa hon att om man hämtar ut paketet och slänger sakerna direkt så behöver man inte betala skatt för det. Och man får till och med prova sakerna en gång och lägga upp bilder i bloggen om man sen slänger sakerna. Så om man till exempel får ett par jeans så får man använda dem en gång om man sen slänger dem. Man får inte ens ge bort dem, för då räknas det som att man slipper köpa en födelsedagspresent åt en kompis för att man ger bort något man har fått gratis och då ska man förmånsbeskattas för det. Så otroligt sjukt och larvigt tycker jag!

Sen håller jag med Tyra om det hon sa att om hon får hem ett klädesplagg och provar det, visar upp det i bloggen och skriver om det. Hur fan ska Skatteverket veta om hon har slängt det sen?

Min kille Mattias kom precis med en bra kommentar. Om vi säger att jag får hem en jacka från ett företag och jag använder den en gång och sen slänger den. Vad händer då om han plockar upp den ur soporna? Jag har ju slängt den. Jag kan ju inte stoppa honom från att plocka upp den igen.

Jag tycker bara att allt det här är larvigt. Bloggare kan ju inte rå för att de får hem gratissaker om de inte själva har bett om dem och hur ska Skatteverket kunna veta om man har fått dem gratis eller om man har köpt dem? Och hur ska de veta om man har slängt dem eller inte efter man har provat dem?

Om man inte skriver i bloggen att man har fått sakerna gratis så kan ju Skatteverket aldrig få reda på det. Eller hur? Det är väl bara att skriva att man har köpt sakerna så är det ingen som kan komma och säga något annat sen. Eller?

3 kommentarer:

Neha sa...

Håller med, det är så sjukt

Enrich sa...

Vi betalar ALLT för mycket skatt i Sverige jämfört med andra länder och ändå är allt man hör om nedskärningar. Man funderar vart våra pengar egentligen tar vägen. Eftersom vi inte bara betalar skatt på vad vi tjänar. Vi betalar även moms (25& skatt på det mesta) på ALLT vi köper. Det är sinnessjukt. Man har i stort sett bara skyldigheter i Sverige, knappt några rättigheter känns det som... Nu blev jag depp. hehe!

Prinsessanadia sa...

ja, nu får dom fan ta och ge sig! Jävla svennebanan avundsjuka.
Dock håller jag inte med dig om Bella och Tyra. Gjorde faktiskt ett inlägg i bloggen bara för några dagar sen där jag skrev tvärt emot det du skrev.

http://prinsessanadia.wordpress.com/
http://prinsessanadia.wordpress.com/