fredag 13 mars 2015

12 gröna dofter

Jag fick en fråga om jag kan rekommendera några gröna dofter till en man som gillar grönt, skog och mossa m.m. så jag letade igenom mina parfymlådor och plockade fram alla flaskor som jag kände direkt att de är gröna dofter. Jag kan säga direkt att det kommer bli mycket vetiver i det här inlägget... Vissa av dem var med i mitt förra inlägg "9 dofter till våren", men eftersom de är gröna, så får de vara med här också. Sååååå let's go...

Chanel - Sycomore är en torr, tobaksfylld vetiverdoft som av många anses vara den ultimata vetiverparfymen. Jag kan nästan hålla med, men jag är lite mer förälskad i den från Dior som jag skriver om lite längre ned. Men för att återgå till Sycomore så är den en doft som får mig att tänka på en självsäker man eller kvinna som vet vad hen vill och inte är rädd för att ta för sig. En riktig powerdoft som har gjort sig väl förtjänt av det positiva rykte den har. När den sen har suttit på huden ett tag så känner jag också lite enbär och viol. (Här kan ni hitta ett inlägg jag skrev om den efter jag testade den för första gången.)

Annick Goutal - Ninfeo Mio är en mix av en mjölkigt krämig fikondoft, gröna härliga örter och citrus. Annorlunda och riktigt härlig.

Dior - Vétiver är min absoluta favoritvetiver! Den är varken för tung, mörk och jordig eller för frisk, lätt och somrig. Den känns otroligt lyxig och håller väldigt länge på min hud. En perfekt grön vetiverdoft helt enkelt... Men tyvärr så tillverkas den inte längre!

Atelier Cologne - Vétiver Fatal är en lätt, frisk och somrig vetiverdoft. Perfekt för varma dagar när man vill ha något grönt och uppiggande som inte är för tungt.

Guerlain - Vetiver. Det här är nog en av de mest populära vetiverdofterna på marknaden. Den börjar med mycket citron och övergår sen till en fin vetiverdoft. Den är väldigt bra, men den påminner mig om granntanten i våran förra lägenhet, så jag använder den väldigt sällan.

Etro - Vetiver är, precis som Sycomore, en lite torrare vetiverdoft med tobak. I Etros version känner jag något som påminner om salmiakpulver. Ni vet det där godiset Supersalt Hockeypulver... Den doften tycker jag att jag känner i den här parfymen. Tummen upp!

The Vagabond Prince - Enchanted Forest. Åh, den här doften är så himla fantastisk! En mix av den gröna härliga doften från en svartvinbärsbuske mixad med de svarta vinbären och granbarr... En helt magisk doft som ligger mig varmt om hjärtat. (Här kan ni läsa ett längre inlägg som jag har skrivit om den.)

Grés - Cabochard (Vintage). För några veckor sen hittade jag den här flaskan på en loppis och blev väldigt nyfiken på den, så jag köpte den för de ynka 40 kronorna som de ville ha för den. När jag sen googlade lite för att ta reda på mer om den så upptäckte jag att den är en vintageversion och att den här doften har reformulerats flera gånger. Det här är inte den nya flaskan som finns ute nu och det är inte heller den första versionen som kom ut 1959. Jag skrev i en parfymgrupp på Facebook och frågade om det var någon som kände till den och fick ett svar från en kille som har en liten Cabochardsamling att den här flaskan är från mitten till slutet på 80-talet. Men för att komma till doften så är den en fantastiskt vacker doft som påminner mig lite om Vol de Nuit som jag skriver om lite längre ned i det här inlägget... Cabochard har en lyxig mix av ekmossa, läder, aldehyder, tobak och en massa anda noter... Jag har inte testat den nya versionen som finns att köpa nu, men jag har hört att den tyvärr inte är lika fin som denna vintagevariant.

Etat Libre d'Orange - Antiheros är en otroligt realistisk lavendeldoft. Allt från de lila blommorna till de gröna skaften och bladen. Den här doften är helt öh-mäj-zing! (Här kan ni hitta ett inlägg jag skrivit om den.)

Mona di Orio - Vetyver är en doft där jag har väldigt svårt att urskilja doftnoterna från varandra. Den är väldigt välblandad och jag tycker mycket om den. Det är en ganska mörk och träig vetiverdoft som känns väldigt manlig (även fast jag inte tycker att man ska könsbestämma parfymer).

Guerlain - Vol de Nuit (Parfum). Det här är en väldigt dyr doft, men man får verkligen vad man betalar för i det här fallet. Det här är är den starkaste koncentrationen som kallas parfum eller extrait. Den påminner som sagt om Cabochard som jag skrev om lite längre upp, men den här är ännu bättre. Tänk er en perfekt blandning av ekmossa, iris, påskliljor, aldehyder och mycket annat som tillsammans blir en fulländad doft som känns som ren lyx. Men för ett pris på £189 för 30 ml så tycker jag inte att man ska förvänta sig något annat än perfektion.

Puma - Green är en lätt, grön, blommig och frisk doft som är väldigt billig. Den ger ingen wow-känsla, men den är lättomtyckt och jag tror inte att det är speciellt många som skulle ogilla den. Perfekt för de dagarna när man vill ha något lätt och snällt.

2 kommentarer:

Minerva sa...

Har Etro Vetiver på mig nu, tror den dekanten är köpt av dig, heelt underbar, lättburen dessutom!

Niklas C sa...

@Minerva
Vad kul! Ja visst är den =)