måndag 1 februari 2016

Februariutmaningen dag 1 av 29


Dagens tema i min Februariutmaning är "Den äldsta flaskan i samlingen" och här kan jag faktiskt inte välja bara en, eftersom jag fick båda de här Yves Rocher-flaskorna av mamma och pappa när jag var ungefär 10 år (tror jag... Jag hade dem på alla skoldiscon i mellanstadiet vet jag, så någon gång runt 10-årsåldern måste jag ha fått dem). I år fyller jag 30, så jag har alltså haft de här två flaskorna i ca 20 år!

Jag kommer ihåg att jag brukade dutta på båda dofterna samtidigt och blanda dem på huden (så kallad layering på parfymnördspråk) innan jag åkte till skoldiscot och att jag kände mig så uppklädd och mer vuxen/stor så fort jag fått på mig dem. Därför valde jag att dutta på mig båda två samtidigt även idag.

För att komma till själva parfymerna så börjar vi med Tom Planète. Den här doften går det inte att hitta någon info om längre. När jag Googlar på den så får jag upp 3 träffar... En diskussionstråd på Fragrantica som jag har startat för att se om någon vet något om den, ett blogginlägg jag skrev för några år sedan när jag hittade den i mitt gamla pojkrum och ett försäljningsinlägg från 2010 där någon sålde en tom flaska och förpackning.

I tråden på Fragrantica fick jag reda på att det var en super-duper-limited-edition samt att det var en parfym för barn (eftersom den är alkoholfri) och det är också allt jag vet om den. Det här är en doft som lanserades för pojkar och så fanns det en annan för flickor som hette Perle Nature.

Efter jag hittade den så mailade jag till Yves Rocher och deras kundtjänst för att se om de hade någon information om den, men de hade aldrig hört talas om den. Då gick jag till deras butik i Nordstan här i Göteborg och de hade heller aldrig hört talas om den. Så jag visade en bild på min flaska och de trodde inte att det var en doft från Yves Rocher och att den nog är en fake... Men det vet jag att den inte är, eftersom jag kommer ihåg när mamma beställde den från dem.

Om jag ska försöka beskriva doften så tycker jag att den känns lätt, grön, lite åt det tvåliga hållet och att den även har något mjukt blommigt i sig. Riktigt fin och mysig faktiskt! Jag tycker att den har klarat sig otroligt bra i dessa 20 år och det enda jag kan känna att den har förändrats är att den har en lite frän eller syrlig doft i några minuter efter man duttat på den. Nästan som ättika. Så toppnoterna har blivit lite förstörda, men efter några minuter blir den fantastisk och tar mig direkt tillbaka till mellanstadiet.

Sen kommer vi till Antartic. Den finns med i Fragranticas databas och man kan även hitta några flaskor på ebay. Den lanserades 1990 och doftnoterna är lime, mint, sandelträ, muskotnöt, enbär, grapefrukt, amber och timjan.

Jag tycker att den här doften också har klarat sig fantastiskt bra efter alla dessa år och de dofterna jag kan urskilja är muskotnöt, mint, lime och lite enbär. Den känns typiskt manligt aftershave-aktig och det känns inte riktigt som en doft en 10-åring borde gilla att använda, men när man blandar dessa två dofter så känns doftblandningen lite yngre tack vare Tom Planète samtidigt som den känns lite tuffare tack vare Antartic. Men jag kommer inte fortsätta att blanda dem, eftersom jag tycker att doften skär sig lite i näsan nu (jag tror att det beror på att Tom Planète som sagt har fått toppnoterna lite förstörda av de 20 åren som gått). Jag känner inte av det när jag doftar på den armen där jag bara har duttat på Tom Planète, men jag känner det när jag blandar dem... Tyvärr!

Men var för sig så är de faktiskt fina och eftersom de kan transportera mig tillbaka till mellanstadiets skoldiscon i ett andetag så är de ovärderliga för mig! *Lycklig*

Har ni också några riktigt gamla parfymflaskor hemma? Kommer ni ihåg vilken ni har haft längst?

**************UPDATE**************
Jag fick höra från en medlem i Facebookgruppen "Svenska Parfymkonnässörer" att Tom Planète finns med på Parfumo och jag ser nu att det kommer ju faktiskt upp när man Googlar, så jag vet inte riktigt hur jag lyckades missa det... Men det finns ingen bild eller info om parfymen där, förutom att den lanserades 1992. Men nu vet vi ju i alla fall det. Tack Jeannette!

Inga kommentarer: