torsdag 5 maj 2016

Xerjoff - Begum & Damarose


Begum och Damarose är två olika parfymer från Xerjoff, men de har nästan exakt samma doftnoter. Därför blev jag sugen på att testa dem samtidigt på varsin arm och jämföra dem för att se om de är väldigt lika eller om de, trots likheten i doftnoterna, doftar olika.

Begum lanserades 2015 och är en limited edition som är exklusiv för Harrods i London, men jag lyckades få tag i ett litet sample av den ändå.

Damarose lanserades 2010 och ingår i den exklusiva serien XJ 17/17. Den finns att köpa på Boutiqueideale och priset ligger på 4500 kr för en flaska på 100 ml eller 80 kr för ett sample på 1,2 ml. (Jag köpte deras Discovery Set med 13 ml av alla sex dofterna i XJ 17/17 för 2295 kr.)

Doftnoterna som finns i båda parfymerna är bergamott, röda bär, fresia, ros, jasmin, ylang-ylang, liljekonvalj, iris, rosenträ, sandelträ, patchouli, vetiver, vanilj, amber och mysk.

Det som skiljer dem åt är att Begum har citron i toppnoterna, medan Damarose har lime. När det kommer till rosorna så är det olika sorters rosor i dem. Begum har Damascenerros och Bulgarisk ros medan Damarose har turkisk ros. De har även olika typer av jasmin och rosenträ. Den sista skillnaden är att Begum även innehåller syrén.

Det är alltså inte så stora skillnader när man kollar på notlistorna, men hur stor skillnad är det mellan dofterna egentligen?

Direkt när jag sprayade på mig dem kände jag att skillnaden är väldigt stor! Begum är en fyllig, syltig och sexig rosdoft medan Damarose är en ljus, fräsch och vacker rosdoft.

När de fått sitta på huden en stund så känner jag att Begum fokuserar mycket på amber, mjukt trä och ros. Den är väldigt mjuk, krämig och vacker. Damarose fokuserar istället på en ljus blommighet och lite fruktighet som är lite åt det sötare hållet och det är nog ylang-ylang och röda bär som ger den sin sötma tror jag.

När de har suttit på huden ett tag så tycker jag att Begum är vacker, sexig och har mycket värme medan Damarose är romantisk och vacker.

Båda parfymerna har även en lätt touch av mysk i sig. Inte en mysk som sticker ut och tar över doften, men en mysk som ligger i bakgrunden och gör dofterna lite mer spännande. Mysken passar verkligen perfekt in i både Begum och Damarose.

Sen när de suttit på huden i flera timmar så börjar de likna varandra lite mer, men Begum är fortfarande fylligare, syltigare och sexigare. Jag kan nu även känna vanilj i Begum. Damarose är fortfarande lite ljusare, fruktigare och lite mer blommig.

Så vilken föredrar jag av dessa två? Mitt val faller helt klart på Begum! Jag tycker att båda två är väldigt vackra och jag tycker om båda två, men jag fullkomligt älskar den fylliga, syltiga, varma, sexiga doften i Begum. Så jag kommer hålla hårt i mitt lilla sample!

Inga kommentarer: