onsdag 28 september 2016

Diana Vreeland - 7 av dofterna


Jag fick nyligen ett meddelande från en kvinna som har en parfymbutik och som funderar på att ta in dofterna från Diana Vreeland. Hon ville höra min åsikt om dem. Hon undrade om jag kunde tänka mig att prova dem och sen berätta för henne vad jag, helt ärligt, tycker om dem. Så nu har jag testat allihop och så tänkte jag att jag kan ju lika gärna berätta för er som läser min blogg vad jag tyckte om dem också. Jag fick prover på 7 av deras 9 dofter och här kommer mina åsikter om dem. Jag försökte skriva korta kommentarer om varje doft, men vissa blev lite längre.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Smashingly Brilliant
En smutsig och sträv citrusdoft. Den är väldigt spännande måste jag säga! Jag känner mycket mocka och trä. Efter ett tag blir den mjukare med mer mocka/trä och citrusen försvinner, men den känns fortfarande så där spännande smutsig.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Devastatingly Chic
En lite lätt kryddig rosdoft. Den får även en intressant och lite sträv touch från nejlikan. Jag gillar att det är en rosdoft som får en annorlunda karaktär utan att bli en mörk doft. Doften har även en lite lätt smutsighet över sig i början och det gör att den blir ännu mer intressant. Trots allt detta så känns den ljus och fräsch. Efter ett tag känns den mer och mer fyllig/krämig/tjock eller vad man ska kalla det och det får mig att tycka om den ännu mer. Den utvecklas också till att bli mer mjuk, mysig och lite söt, medan allt det smutsiga och kryddiga försvinner.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Absolutely Vital
"Oj!" var min första reaktion efter att jag hade sprayat på mig den här doften. Den är torr, dov och väldigt smutsig. And I really like it! Den här doften får mig att tänka på en mörk grotta och den känns mystisk och spännande. Här kommer jag inte skriva om några doftnoter eftersom den här doften mer ger mig en känsla/upplevelse än en mix av noter.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Simply Divine
Åh! Det första som möter mitt doftsinne är en stor puff av vackra, vita blommor. Tuberos, jasmin och apelsinblom för att vara mer specifik. Doften känns även grön och fuktig (som blommor och blad med vattendroppar på efter att det har regnat). Den här doften matchar verkligen perfekt med sitt namn, eftersom den helt enkelt är gudomligt vacker! Sen vill jag också tillägga att något i doften påminner mig om när jag var liten och badade i mormors badkar med olika badsalt och badkulor. Åh, jag blir faktiskt lite tårögd eftersom doften verkligen tar mig tillbaka dit. Jag tror att det är mixen av apelsinblom och gröna blad som påminner mig om de gröna badkulorna mormor alltid hade när man kom dit och fick bada badkar. Den här doften måste jag se till att skaffa en flaska av, så jag kan återuppleva det här underbara doftminnet när jag vill och spraya i badrummet när jag ska bada. Jag blir så lycklig när jag hittar nya parfymer som verkligen tar mig tillbaka till barndomen och specifika minnen. Det är det som gör det här parfymintresset så underbart. Åååh, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om den här doften och alla känslor som bubblar upp inom mig just nu. Doften får även en mysig mjukhet efter ett tag och en väldigt lätt touch av kryddighet från muskotnöt som ger doften ytterligare en dimension. Helt fantastisk doft som dessutom kommer i den lila (min favoritfärg) flaskan.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Extravagance Russe
Mjuk och mysig läderdoft med väldigt mycker amber och kåda/harts. Den doftar lite torrt och nästan åt det lite kryddiga hållet utan att faktiskt dofta kryddigt. Den har också en väldigt fin vaniljdoft som ger en extra mjukhet till doften och som passar perfekt ihop med det torra och läderdoften. Väldigt vacker och den känns både mysig och uppklädd på samma gång.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Daringly Different
Den här doften måste jag börja med att nämna doftnoterna i. Enligt Fragrantica består den av läder, iris, ros, oud och tonkabönor... Men enligt Diana Vreelands sida innehåller den även viol och lilja. Jag vet inte riktigt varför de noterna inte står med på Fragrantica. Det är hur som helst sju doftnoter som jag tycker väldigt mycket om, samtidigt som både läder (och speciellt) oud kan vara antingen helt underbara eller helt enkelt fööör mycket och faktiskt rent av äckliga! Så den här doften var jag väldigt nyfiken på. Det första jag tänkte när jag sprayade på mig den var att den var mycket ljusare än jag trodde att den skulle vara. Jag trodde att den skulle bli väldigt mörk och mastig av lädret och ouden. Men istället är den torr och glad på samma gång. Den har en ljus och vacker doft i sig som kommer från irisen, violen, liljan och rosen och en mjuk doft från tonkabönorna. Alla noterna är perfekt blandade så att allihop känns utan att någon sticker ut för mycket. Efter ett tag blir den lite mörkare när blommorna lägger sig lite och de andra noterna får ta mer plats. Doften känns väldigt lyxig.

Bilden är lånad från Fragrantica.
- Perfectly Marvelous
Här möttes jag direkt av en krämig mix av jasmin och sandelträ. Jasminen sticker ut mest och är verkligen übervacker! Sandelträet hjälper till att göra doften lite mjukare och krämigare. Doften innehåller även fantasinoten pimento, som ska ge en lite pepprigare känsla i en parfym och jag kan känna någonting som känns lite åt det peppriga/chiliaktiga hållet i bakgrunden av doften. Efter ett tag utvecklas jasminen från att vara den vackra typen av jasmin till en mer smutsig och väldigt intressant jasmin. Den blir då mer svårburen, men väldigt fascinerande och spännande. Jag tror att det är pimento som får jasminen att kännas smutsig och nästan åt det äckliga hållet, men, inte äcklig, ja jag vet inte hur jag ska beskriva den doften.

------

Så vad tycker jag nu om Diana Vreelands dofter efter att jag har testat 7 av de 9 dofterna i den här serien? Jag gillar att de är så olika och varierade dofter samtidigt som de faktiskt har någonting som gör att de känns som att de hör ihop på något sätt. Det finns ingen doft här som jag tycker illa om och det finns faktiskt några som jag tycker är värda att köpa en flaska av (trots att priserna är väldigt höga på de här dofterna. 50 ml ligger på 1600 kr och 100 ml ligger på 2150 kr).

De som jag tycker är så bra att jag skulle kunna tänka mig att köpa en flaska är Simply Divine, Devastatingly Chic, Daringly Different och Smashingly Brilliant.

En som är riktigt bra, men som jag redan har flera liknande dofter och därför inte kan se mig köpa en flaska av är Extravagance Russe.

Sen kommer Absolutely Vital som jag tycker är väldigt spännande och jag tycker väldigt mycket om den, men det känns som en doft som jag inte kommer använda speciellt ofta och därför tror jag inte att jag tycker att den är värd att köpa en flaska av.

Sist men inte minst har vi Perfectly Marvelous som är väldigt fascinerande. Den vet jag ärligt talat inte vad jag tycker om. Ena stunden älskar jag den och nästa stund tycker jag att den är för smutsig och nästan äcklig, för att sen bli väldigt spännande igen... Så den doften behöver jag testa fler gånger innan jag kan uttala mig mer om vad jag tycker om den.

Inga kommentarer: