lördag 1 april 2017

365-2017 Nr 91/365 Fars

Fars från Xerjoff är väldigt komplex och jag har ingen aning om var jag ska börja eller hur jag ska beskriva den. Det är en av dofterna i Xerjoff's Oud Stars-serie.

Fars har inte den där extrema oud-doften som påminner om blåmögelost eller hästskit, som finns med i vissa av de andra dofterna i den här serien. Fars är istället väldigt träig och känns så naturlig och utomhusaktig eller vad man ska säga. Den doftar växtlighet och jag trivs otroligt bra i den.

De noterna som jag tycker spelar huvudrollerna i början av den här doften är ambra, cederträ, sandelträ, oud, bergamott och cypriol-olja/nagarmotha (jag vet inte om det har ett annat namn på svenska). Ambran ger en salt doft som påminner om solvarm hud, cederträet och ouden bidrar med en lite mörkare träighet medan sandelträet har sin mjuka, lena och fina doft. Bergamotten ger doften en krispig fräschör som främst känns i början och slutligen kommer vi till cypriololjan/nagarmothan som jag läste att den påminner om papyrus och har en träig, jordig och kryddig doft... som jag absolut känner i den här doften.

Efter en stund kommer det fram en småsöt doft av jasmin, en fin lavendeldoft och en torr geranium bland de andra dofterna. Jag tror att jag känner lite patchouli också med en snäll men lite småsmutsig doft. Nu börjar jag känna lite krämighet från ouden också.

Men... trots att jag nämnt en massa doftnoter som jag känner så tycker jag att hela doften har en helhet och känns som en egen doft. Solvarm, vacker, lite salt, väldigt träig och väldigt naturlig. Jag älskar den!

Inga kommentarer: