fredag 21 juli 2017

365-2017 Nr 202/365 Suède de Suède

Suède de Suède från Mona di Orio är en av deras två nyaste dofter och jag lyckades vinna ett "lab sample" i deras tävling på Instagram, så jag får vara en av de första som testar den. Så himla kul!

Noterna i den här doften är hjortron, sichuanpeppar, mocka, cederträ, osmanthus, jordgubbsblad, bävergäll, patchouli och mysk.

Direkt när jag läste att den innehåller hjortron blev jag väldigt nyfiken på den eftersom jag fullkomligt älskar hjortron och brukade plocka dem när jag var liten och så gjorde mormor sylt av dem. Mmmmmmm.... Så gott! Sen att den innehåller mocka och bävergäll tillsammans med hjortronen fick mig att bli ännu mer nyfiken, eftersom det låter så annorlunda! Bävergäll (castoreum) är en starkt doftande animalisk, läderaktig och ofta rätt extrem not som ursprungligen kommer från bävrar, men som nu görs syntetiskt av etiska skäl.

Sen att den är gjord av en svensk parfymör (Fredrik Dalman) är ju också riktigt spännande!

Så hur tycker jag att Suède de Suède doftar nu då?

Den börjar med bävergäll, lite pepprighet, mocka och något hjortronaktigt som jag inte riktigt tycker doftar som hjortron, men det känns lite annorlunda bäraktigt på något sätt. Jag tror att osmanthusen och jordgubbsbladen spelar in lite här också... Mockan är sammetslen och lite dov i doften och bävergällen är inte alls så extrem som jag trodde att den skulle vara. Den är faktiskt rätt diskret läderaktig och passar perfekt ihop med mockan.

Sen efter någon timme är det främst mockan och lite läderdoftande bävergäll som står i centrum tillsammans med en träig doft som har kommit fram nu när de andra noterna har lagt sig.

Doften är väldigt mycket mjukare och finare än jag trodde att den skulle vara när jag läste noterna och jag måste säga att mitt första intryck när jag sprayade på mig den var att jag inte riktigt gillade den. Men efter en stund blev den mer och mer intressant... och nu andra gången jag bär den gillade jag den från första sekunden och jag tycker bara mer och mer om den hela tiden. Den är så härligt sammetslen!Inga kommentarer: