torsdag 17 augusti 2017

365-2017 Nr 229/365 N°5

N°5 från Chanel måste nog vara en av världens mest kända parfymer och jag har inte riktigt vågat ge mig på att recensera den tidigare på grund av det.

Som ni ser på bilderna så har jag den i tre olika koncentrationer, EdT, EdP och Parfum (parfum-varianten är en gammal vintage-version) och jag tänkte att jag slår ihop alla tre i samma recension istället för att skriva tre olika.

N°5 är verkligen en aldehydbomb och de olika koncentrationerna doftar rätt så olika, men de har ändå samma "N°5-känsla" eller vad man ska säga.

De noterna som jag tycker är mest framträdande i alla tre koncentrationerna är tvåliga aldehyder, ylang-ylang och iris. Sen har de många fler noter som t.ex citron, bergamott, neroli, ros, jasmin, liljekonvalj, vetiver, sandelträ, patchouli, ekmossa, civet, vanilj, amber och mysk.

EdT tycker jag att den känns lite mer torr och dov än de andra. Den känns också lite tunnare. Här tycker jag att vetivernoten är ganska tydlig.

EdP känns mjukare och vackrare. Här har rosen och ambern fått ta lite mer plats känns det som.

Parfum känns fylligare och mer komplex. Det känns som att den har lite mer av allt och att den är lite krämigare, väldigt vacker och att den har en spännande smutsighet över sig som de andra inte har. Jag kan möjligtvis känns lite av smutsigheten i EdT, men de har långt ifrån samma känsla. Här har speciellt civet, ekmossa, vetiver, sandelträ, vanilj och amber fått ta mer plats och jag kan även känna alla de andra noterna.

Jag inser nu att jag inte kommer kunna beskriva komplexiteten i den här doften och de olika koncentrationerna. Har ni inte testat dem så tycker jag absolut att ni ska göra det. Vare sig man älskar eller hatar N°5 så är det ändå en upplevelse att dofta på den och de olika koncentrationerna är väldigt olika, så det gör det väldigt intressant att jämföra dem.

Min favorit är helt klart Parfum, men jag tycker att alla tre är väldigt intressanta. (EdT är den jag har svårast för att bära.)

Efter några timmar blir alla tre mycket mjukare och lenare. Då börjar jag tycka lite mer om EdT, men EdP är fortfarande lite bättre och Parfum är helt magisk!

Jag hade velat skriva mer om dem, men jag känner att vad jag än skriver så lyckas jag inte beskriva dem så som jag vill... Så jag får ge upp här... Men har ni inte testat dem så tycker jag att ni ska göra det.

Ni som har testat N°5, vad tycker ni om den? Vilken koncentration föredrar ni?

1 kommentar:

Minerva sa...

Nämen vilken slump, går in på din blogg och ser att du recenserar femman just när jag själv råkar ha den på mig för första gången på länge! Älskar den, just idag har jag Parfum, en liten dekant som jag köpte för rätt mycket pengar. Den är fin men tror att jag gillar EdP bäst. Be mig inte beskriva doften, har inte så mycket kunskaper men älskar den, kort o. gott!