tisdag 19 mars 2019

De 7 dödssynderna

Jag är med i några parfymgrupper på Facebook och för ett tag sedan hade de ett veckotema i en av grupperna som gick ut på att man varje dag skulle nämna en doft som man förknippade med en av de sju dödssynderna. Varje dag hade blivit tilldelad en dödssynd och så fick alla som ville delta berätta om vilken parfym de hade valt. Jag kände att jag inte riktigt hade tid den veckan, men eftersom jag tycker att det var en så rolig och intressant utmaning väljer jag nu att lägga upp mina doftval här i bloggen istället.

Först ut var "högmod/stolthet" och det var en av de enklaste tycker jag. När jag såg att dagens synd var högmod kom jag direkt att tänka på min gamla vintageflaska av Chanel - N°19, Parfum. Jag tycker att den är tuff, vass, vacker, kall och grön. Den känns både vackert uppklädd och självsäkert bitchig.

Dag två var det dags för "girighet" och där fick jag fundera ett tag på vilken doft jag skulle välja. Det var ingen som direkt dök upp i tankarna, men jag valde en parfym som jag tycker doftar väldigt dyrt och lyxigt. Det blev Ramon Monegal - Cuirelle som jag skulle beskriva som läderaktig utan att riktigt dofta som läder. Den känns oerhört lyxig och fin.

När det var dags för "Lust/vällust/otukt" kände jag direkt att jag måste välja Humiecki & Graef - Bosque. Den är väldigt svårbeskriven tycker jag... men den har något över sig som känns lite snuskigt sexigt på något sätt. Fantastisk doft som tyvärr är oerhört svår att få tag på eftersom den inte tillverkas längre.

Sen kom vi till "avund" och då tänkte jag på "grön av avund" och valde därför en doft som känns väldigt grön, nämligen den vetiverfyllda Chanel - Sycomore. Det här är den gamla eau de toiletten som fanns innan de gjorde om deras exklusiva linje "Les Exclusifs" så att alla dofterna fick eau de parfum-koncentrationen. Jag har inte testat alla de nya och omgjorda dofterna, men jag har hört att de inte doftar likadant som de gjorde innan.

På veckans femte dag var det dags för "frosseri" och det var en av de enklaste dödssynderna att doftsätta tycker jag. Då visste jag direkt att jag skulle välja Montale - Chocolate Greedy, som är fullkomligt fullproppad med choklad och vanilj. Den känns verkligen som en nybakad, kladdig kladdkakemuffin. Mums!

På lördagen kom vi fram till "vrede" och då kände jag att jag ville välja något kryddigt. Jag funderade ett tag och kom fram till att One of Those - Carbon [6C] måste vara en av de kryddigaste dofterna jag äger... speciellt i början av doften när den har en extrem och väldigt tjock, maffig och påträngande doft av svartpeppar med lite kardemumma och ingefära i bakgrunden.

Slutligen avslutades den syndiga veckan med "lättja/likgiltighet" som jag faktiskt tyckte var den svåraste synden att doftsätta. Jag kan inte komma på en enda doft som jag förknippar med lättja eller likgiltighet. Så jag valde helt enkelt en av de dofterna som jag oftast sprayar på mig de dagarna när jag inte vet vad jag vill dofta eller om jag har väldigt bråttom och bara måste spraya på mig något. Mitt val föll då på den fina, fräscha Dior - Homme Sport 2012 som bland annat har mycket citrus, ingefära och iris i sig. (Den här doften har de gjort om flera gånger och de olika versionerna doftar väldigt olika. Men det är den versionen som kom ut 2012 som jag valde här.)

Inga kommentarer: